Välkommen till hemlighuset! En dörr står på glänt till min pyssliga vardag. Min blogg om heminredning, balkongpiffning, mat- och baktester, allmänt pyssel och fina ting.

15 maj 2012

Sömnadskonst


Det kanske allra viktigaste och mest tidssparande (fast jag aldrig kunde tro det när jag var yngre) steget i lyckad sömnad av kläder, har jag lärt mig efter många misstag, är tråcklingen. Det finns inget bättre knep för att slippa ägna sig åt tidsödande symaskinssömssprättning, som dessutom är världens tråkigaste och som dessutom gör att man gärna lägger arbetet åt sidan och inte återkommer på ett bra tag och därmed aldrig eller väldigt försenat blir klar och har tappat lusten för länge sedan. Alltså A och O i sömnadskonst. Det är värt tiden det tar, hur bråttom man än har!
Det bästa är att tråckla i en annan färg än tyget, som här med ljusgrönt till lila, så ser man tråden lätt sedan när man ska ändra eller dra bort den. Det är också bra att använda gamla trådrester eller färger som man inte tror man kommer använda igen, så slösar man inte med bra tråd.


En bra och rejäl symaskin är också ett otroligt bra hjälpmedel för klädsömnad. Nu för tiden finns en massa avancerade sorter, den ena värre än den andra. Det viktigaste är att tänka efter vad just du behöver för funktioner och vad du ska använda din maskin till, så att den passar dina behov. Det kan vara hur lockande som helst med maskinbroderier som sköter sig själva, men hur mycket kommer du att använda den funktionen och hur mycket extra är du beredd att betala för den? Du ska heller inte snåla och köpa en gammal som inte riktigt fungerar och där undertåden fastnar stup i kvarten för det resulterar bara i en ny maskin alldeles för snart och bortslösade pengar och energi. Skaffa en rejäl modell som kan ge dig det du vill ha. Och smidighet kan inte bli överskattat. Lagom är bäst!

Släng inte gamla spetsar och dekorationer. Bara en liten bit kan en dag bli dekorationen på plagget som gör det lilla extra. Den där detaljen du inte kommit på om du inte råkade ha en liten bit över som egentligen var tänkt till något annat. Plötsligt passar den perfekt!


Strykning är också A och O. Och vänta inte tills plagget är klart, utan stryk under tiden, hela tiden! Tänk bara på att anpassa värmen så du inte bränner fina tyger. Stryk gärna på en provbit först eller på avigsidan. Pressa ut sömmar och stryk delar så de bättre passar ihop, om det är väldigt skrynkligt från början. Underlättar massor och gör plagget dessutom väldigt mycket mer välarbetat!

1 kommentar:

  1. Hej, Hanna!

    Ville bara skriva här också att jag har lagt till dig i medlemslistan under ditt namn, Hanna. Hoppas att det blev rätt så?

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera